SportNews.hr

prava sportska priča

Da li se to splitski mediji hlade prema Hajduku? S promocije Oreščanina izostali su česti gosti u Zagrebu Alfirević i Vulas, te legendarni Bariša. Došao je tek jedan. U Rudešu ostali samo otac i sin Knežević. Gdje je Dora?

Foto: Djuka / Caktaš postiže gol za 2:0Foto: Djuka / Caktaš postiže gol za 2:0
RUDEŠ - HAJDUK 1:4 (0:2)
 
ZAGREB - Stadion u Kranjčevićevoj. Gledalaca: 600. Glavni sudac: Matoc (Zaprešić) 6,5. Pomoćni suci: Kečkeš (Virovitica) i Stolnik (Varaždin). Četvrti sudac: Bionda (Zaprešić). Delegat: Valić (Slavonski Brod). Kintrolor sudaca: Šetka (Đakovo).
 
Strijelci: 0:1 - Obanonor (7) autogol, 0:2 - Caktaš (24), 0:3 - Jairo (64), 0:4 - Jairo (69), 1:4 - Tomičić (82).
 
RUDEŠ: Banić 7, Filipović 5,5 (od 55. Klepač 5,5), Olujić 5,5, Obanor 5, ML Vojković 5,5, Kalik 5,5, Jukić 5,5 (od 55. F. Vojković x), Erick 5,5, Barić 5,5, Mrkonjić 5,5, Kovačec 5,5 (od 80. Tomičić 6,5). Trener Lozo 5,5.
 
HAJDUK: Ljubić 6, Juranović 6,5, Ismajli 6,5, Vučur 6,5, Bradarić 7 (od 68. Tudor 6,5), Nejasmić 7, Palaversa 7, Caktaš 7,5, Jairo 7,5 (od 70. Gyurcso x), Jradi 6,5, Ivanovski 7 (od 74. Šego -). Trener Oreščanin 7.5.
 
Ocjena utakmice: 6,5.
Igrač dvoboja: Caktaš (Hajduk).
 
Siniša Oreščanin, novi trener Hajduka, rođen 1972. godine u Zagrebu, pobijedio je u svom prvom nastupu baš u rodnom gradu. Nekad je bilo lijepo družiti se s igračima Zagrepčanima koji su se proslavili u Hajduku: Bajdom Vukasom, Zlatkom Papecom i Štefom Deverićem, te pisati o Josipu Juranoviću, dok je igrao u Dubravi. Ali i družiti se sa Splićaninom Vilijem Džonijem koji je u onom Markovićevom Dinamu u sezoni 1978./79. ostavio velikog traga.
Oreščanin je od prije nekog vremena dolazio u Zagreb, kao trener, s Hajdukom II u drugoligaškom natjecanju i uvijek je ostavljao dojam pristojnog i razboritog čovjeka. Hoće li se proslaviti u Hajduku kao njegovi igrački prethodnici, tek valja vidjeti, ali ne treba sumnjati zbog toga što je on Zagrepčaninin na trenerskoj klupi slavnog splitskog kluba koji je trenutačno u krizi.
Hajduk je uvjerljivo pobijedio Rudeš i to u ovom trenutku nije ništa veliko, ali je značajno jer je učinjeno na samom početku Oreščaninovog razdoblja u kojem će biti forsirani upravo igrači iz Hajdukove škole.
Oreščanin je na konferenciji za novinare bio relativno uzdržan i oprezan, iako je istaknuo upravo mlade, iz akademije, kako je on kazao, a nije zaboravio spomenuti ni Caktaša kojemu je ovo možda bila utakmica povratka u pravom smislu.
Treba priznati da je ipak izostala ona uobičajena hajdučka atmosfera barem što se novinara tiče. Oni su uvijek u velikom broju pohodili Hajdukove utakmice u Zagrebu, ne samo u Maksimiru. Nije bilo ni Slavena Alfirevića, ni Frane Vulasa, izostao je i legendarni dopisnik Slobodne Dalmacije iz Zagreba Mladen Bariša. Tek jedan novinar u osobi Vedrana Babića, kao da je znak da se splitski mediji hlade prema Hajduku.
Rudešov trener Marko Lozo nije rekao ništa novo, a nije imao ni što. Njegov sedmi poraz u nizu, otkad je 7. listopada došao na kormilo, ne daje nadu. Kao uostalom ni igra momčadi. Rudešova samo dva boda na zadnjem mjestu također su izvorište pesimizma.
Ostali su samo otac i sin Ivan i Tomislav Knežević. VIP salon bio je gotovo prazan, iako je jela i pića bilo u izobilju. Nema španjolskih Baska ni njihovih žena da stvaraju atmosferu,  a nema ni Dore Lukende nenadmašne glasnogovornice koja se usudila činiti sve pa i ono što nije trebalo.
Alpas