SportNews.hr

prava sportska priča

Zašto je povika Štimca na trenera Oreščanina u Večernjem listu izazvala gorak okus? Štimac bi trenirao Dinamo, a Zagrepčane ne bi u Hajduk! Bjelica je priznao mali pad forme, no ističe i šest uzastopnih utakmica bez primljenoga gola

Foto: Djuka / Savršen slobodni udarac Kadziora za pobjednički golFoto: Djuka / Savršen slobodni udarac Kadziora za pobjednički gol
DINAMO - HAJDUK 1:0 (0:0)
 
ZAGREB - Stadion u Maksimiru. Gledalaca: 11.064. Glavni sudac: Bebek (Rijeka) 6,5. Pomoćni suci: Petrović (Valpovo) i Grgić (Osijek). Četvrti sudac: Zobenica (Velika Gorica). Delegat: Kolesarić (Osijek). Kontrola suđenja: Svilokos (Sisak).
 
Strijelac: 1:0 - Kadzior (49).
 
DINAMO: Livaković 6,5, Theophile-Catherina 6, Dilaver 6. perić 6, Musa 7, Moro 7, Kadzior 7 (od 89. Menalo -), Gojak 6, Olmo 6, Šitum 6 (od 69. Oršić 6), Petković 6 (od 77. Gavranović 6). Trener Bjelica 6,5.
 
HAJDUK: Posavec 6, Tudor 6, Vučur 6, Mikulić 6, Bradarić 6, Jradi 6 (od 56. Palaversa 6), Nejasmić 6, Hamza 6, Caktaš 6 (od 62. Teklić 6), Jairo 6 (od 72. Gyurcso 6,5), Delić 6. Trener Oreščanin 6.
 
Ocjena utakmice: 6,5.
Igrač dvoboja: Kadzior (Dinamo).
 
U Maksimir na utakmicu između Dinama i Hajduka došlo je 11.064. registriranih gledalaca. Lijep posjet za sredinu prosinca i uz izravni televizijski prijenos, doduše ako plaćate dodatnu mjesečnu pristojbu. 
Svatko je došao sa svojim mislima, gore potpisani s gorkim okusom Štimčevog subotnjeg intervju u Večečernjem listu. Taj intervju kao da se "uklopio" u ovotjedno zbivanje u zagrebačkoj gradskoj skupštini gdje je izvjesni Polovanec, poslije svršetka, na nepristojan i neprihvatljiv način govorio o došljacima i Pavičić ga je s pravom oprao u Jutarnjem listu, te očekujemo da barem nešto slično kaže i o Štimcu.
Ta, kako ga Večenji naziva "legenda", poručila je odnedavno prvom treneru Hajduka Siniši Oreščaninu i njegovom suradniku da se što prije vrate u Dinamo i tako pomognu Hajduku! Naravno da je to sve u sklopu unutrašnjih borbi u slavnom klubu, ali je nekorektno prema 46-godišnjem Oreščaninu, Zagrepčaninu i amaterskom igraču šest zagrebačkih klubova od Maksimira do ZET-a. Oreščanin ima pravo na svoju osobnost i nije on sam sebe doveo u Hajduk nego ga je netko ustoličio. I Štimac bi trebao biti fer. Zašto bi se Oreščanin trebao vratiti samo zato što je iz Zagreba? Konačno i Posavec mu je čisti Zagorec, pa ako dođe na vlast hoće li vratiti i njega?
Dodatnu dimenzuju Štimčevoj nedosljednosti daje sljedeći podatak:
Ljetos u lipnju sjedili smo u zagrebačkom hotelu Westin. Bjelica je već bio zasjeo u Dinamu, pripali su mu prvenstvo i Kup. Štimac i njegov prijatelj Maks Maksimović glasno su priopćavali kako je za nasljednika Jurčeviću nešto prije toga, Mamić zapravo odredio Štimca da je to Šimac prihvatio, ali da je Mamić iz nekih razloga u posljednji trenutak nevoljko odustao. Tako je "legenda" opet ostala bez trenerskog posla.
Dakle Štimac može biti trener Dinama i to je sasvim logično, a Zagrepčan, igrač šest zagrebačkih klubova to ne može u Hajduku, možda zato što nije "legenda"?
To su osjetljiva pitanja i prepisujemo jedan dijalog između Krleže, Marka Veselice i Vlade Gotovca 1971. godine, pa tko zna razmišljati neka zaključi:
Krležina primjedba je glasila:
-Neumjerenost u nastupu, bez povijesnog takta i odgovarajućeg tona.
Gotovac je odgovorio:
-Krleža je bio nekritičan, nije dovoljno uzimao u obzir dubiozu, snagu i značenje zavičajnih razlika i mentaliteta.
To je problem i danas!
Naoko ima, ali u neku ruku i nema neke velike razlike između Štimca i Polovaneca.
Hajduk je u posjedu lopte i agresivnosti bio bolji od Dinama, ali su Modri kvalitetniji, tako da je bio dovoljan jedan izvanredno izveden slobodan udarac Kadziora za zasluženu pobjedu.
Bjelica je priznao da je Dinamo malo pao:
-Ali to je logično za iskušenja koja smo svladali, kazao je trener. Ipak, odigrali smo ozbiljnu utakmicu i postigli važnu pobjedu. U šest posljednjih utakmica nismo primili gola.
O pojedincima Bjelica je rekao:
-Moro je bio savršen, a Musa među najboljima. Oršić jedva izdržava treninge pa sam ga na početku sačuvao zbog umora. Šunjića boli aduktor, Stojanovića stopalo, Leovca mišić, a Hajrovića zadnja loža.
Alpas