SportNews.hr

prava sportska priča

Svetina novi predsjednik ZNS-a. Mamić doživio težak udarac, Karatović poražen. Snažan uspon Kneževića (Rudeš), Babića (Kustošija) i Ivanovića (Dubrava). Šikić snaga iz pozadine. Dinamo i bez potpredsjednika ZNS-a

Foto: Djuka / Tomislav Svetina Foto: Djuka / Tomislav Svetina
Već dugo predviđamo kako će završiti ta cjelokupna priča oko Zdravka Mamića: da će autoritarni vlastodržac pasti, ali da će se to događati postepeno - poslije njegova bijega u Bosnu i Hercegovinu -  da će se prvo početi topiti njegov utjecaj da će početi razmirice njegovih sljedbenika da će krenuti unutrašnje borbe da će se mnogi, njegovi najbliži, početi odmicati i pokušavati prebjeći na drugu stranu. Mamić to nije shvatio i vjerojatno neće zanesen u svojom ulogom mesije kojemu pomažu takvi koji neće imati puno razloga za plač kad "gazda" i konačno padne jer će se namiriti u svakom pogledu. Na kraju će ostati sam.
Prvi je taj zov prebjega osjetio Tomislav Svetina i on je povukao sjajan potez, ali mu uvijek prijeti  sudbina Hruščova u bivšem Sovjetskom Savezu. Kad je sa svojim suradnicima rušio Staljinov kult  bilo je sve dobro, ali kad su oni odlučili srušiti njega kao argument su istaknuli Hruščovljevu suradnju sa Staljinom u vrijeme zajedničkog djelovanja.
Zbog toga Svetina mora biti oprezan i s novim partnerima. Iako prepoznaje ono što primjerice Mamić i Barišić nisu i čini se vjerodostojnim faktorom.
Nije naodmet umiješati malo politike jer je ona, kad se pada, najdramatičnija životna škola.
Ima ih koji su na vrijeme shvatili što se s "gazdom" događa, a ima ih i koji nisu. Stvarno nije jasno što je trebalo jednom Peri Karatoviću da podmeće leđa da se zamjera i da doživi težak poraz?  Jedino ako je morao. Ali zar je morao "platiti kaznu" i za druge? Njegov nastup na predstavljanju kandidature bio je katastrofalan. Proći nije mogao, jer većina je shvatila, što se događa. Slušali smo ga zajedno s kolegom Dasovićem iz Večernjeg dok nas nisu zamolili da izađemo.
Predsjednik Rudeša i novi potpredsjednik ZNS-a Ivan Knežević nam je u prolazu, još dok su se glasovi zbrajali, rekao:
-Rudeš se već godinu dana zalaže za hitne promjene.
Nije bilo ni Šukera, za kojega Rudeš odavno i nije i tko zna da li on shvaća razvoj događaja koji će uslijediti? U utorak na Skupštini Dinama vidjet ćemo da li je u to pronikao iskusni Mirko Barišić. On se možda i ne može i neće pokušati povući. Za njega kao da odstupnice nema. Sada na štih dolaze drugi. 
Direktor HNS-a Kustić, ne bez razloga, bio je uočljivo zadovoljan rezultatima Skupštine ZNS-a. Mlad, saborski zastupnik, elegantno obučen, pristupačan i pronicljiv sigurno nije izvan igre. Božidar Šikić, direktor Lokomotive, uzvikuje "što mi je ovo trebalo", a u biti on je najefikasniji igrač koji je na vrijeme shvatio da je "gazda" odlutao i da ga nikakav kompas više ne može vratiti.
Otišao je i Vrbanović i Vlado Babić novi potpredsjednik ZNS-a, kvartovski i nogometni znanac od njega se oprostio lijepim riječima. "Vrbi" je  bilo bolje družiti s Canjugom nego s Mamićem. To je prekasno shvatio. I sada se vjerojatno kaje, što mi je to trebalo?
Dinamo više nema ni potpredsjednika ZNS-a. Direktor Kodžoman je "samo" član. Svetina je to pokušao popraviti izjavom:
-Dinamo je najveći zagrebački i hrvatski klub i bez njega ZNS ne može.
Ali je i dometnuo:
-Ni direktor Lokomotive Šikić nije potpredsjednik.
Novi članovi Izvršnog odbora su: Kodžoman (Dinamo), Šikić (Lokomotiva), Knežević (Rudeš) ujedno i potpredsjednik, Tokić (Dragovoljac), Babić (Kustošija), također i potpredsjednik, Ivanović (Dubrava TK) i potpredsjednik, Maslač (Maksimir), Krajač (Ponikve), Sivrić (Trnje), Mašina (Trešnjevka) i Kroupa (Zet).
Alpas