SportNews.hr

prava sportska priča

Zašto je Dinamo ispao iz Kupa? Nije to samo zbog odlaska Olma i vjetra. Bjelica nije pripremio momčad za najvažniju utakmicu. Njegove optimističke izjave bile su bez podloge. Iz Majera nije napravio vrhunskog igrača. Sada će postati nemirno

RIJEKA - DINAMO 1:0 (1:0)

RIJEKA - Stadion na Rujevici. Gledatelja: 4.257. Glavni sudac: Pajač (Zelina) 6,5. Pomoćni suci: Pataki (Đakovo) i Zobenica (Velika Gorica). Četvrti sudac: Vidulin (Kanfanar).

Strijelac: 1:0 - Čolak (16).

RIJEKA: Pandur 6,5, Tomečak 6,5 (od 90+2 Raspopović -), Velkovski 6, Escoval 6, Smolčić 6,5, Halilović 6,5, Lepinjica 6,5, Štefulj 7, Andrijašević 7, Lončar 6 (od 75. Acosty -), Čolak 7. Trener Rožman 7.

DINAMO: Livaković 6, Stojanović 6, Dilaver 5,5, Perić 5,5, Leovac 6 (od 77. Ćuže -), Moro 6, Kadzior 6 (od 71. Hajrović 5,5), Majer 6 (od 63. Gavranović 5,5), Gojak 5,5, Oršić 5,5, Petković 6. Trener Bjelica 5,5.

Ocjena utakmice: 6,5.
Igrač dvoboja: Čolak (Rijeka).

Kada je gore potpisni novinar u nekim razdobljima jesenske polusezone ukazivao na određene slabosti Dinamove igre i loše upravljanja klubom dobio je izgon iz medijskog prostora stadiona i ne samo od tamo. Pod optužbom kako unosi nemir uoči najvažnijih utakmica. Poslije večerašnjeg poraza na Rujevici i ispadanja iz Kupa sasvim je jasno kako je u pravu bio on. Ne i oni koji su preuveličavali domašaje i skrivali slabosti.
Od početka studenoga prošle godine Dinamova igra je u neprestanom padu. Neuspjeh u grupnoj fazi Lige prvaka počeo je 6. studenog u utakmici sa Šahtarom. Odgovoran je bio trener. Potom su slijedile loše igre i na jedvite jade izborene prvenstvene pobjede u završnici polusezone. Ali se i dalje živjelo u samozadovoljstvu. Bjelica je bio neupitni Bog! Boljim praćenjem siječanjskih priprema, uoči nastavka prvenstva, moglo se naslutiti kako je riječ o previše samouvjerenosti i gotovo površnosti. Pretjerivalo se u opsjednutosti licitacijom gdje će se Olmo prodati i za koliko. Čak su i navijači u tome sudjelovali kao da dobivaju postotak od transfera. Zar su zaboravili kako se ranije postupalo s tim novcem? Posebice loše djelovali su pojedini mediji koji su se natjecali u izmišljanju visine iznosa transfera, iako su sami na rubu opstanka. Poraz Dinama na Rujevici nije bio posljedica vjetra. Jer i Rijeci je puhao vjetar! Čini se kako je Rijeka svoju pravu vrijednost pokazala prošle subote u vrlo lošoj igri protiv Lokomotive u Kranjčevićevoj. Ovo večeras bio je Dinamov poklon. Dinamo je u proljetno prvenstva ušao oslabljen za Olma, no u biti nespreman. Ako je neigranje Ivanušeca imalo neko značenje, onda je to novi Bjeličin poraz. Cijelu jesen smo pisali kao će Bjelica svojim sustavom upropastiti Majera. Bjelica iz Majera nije uspio napraviti vrhunskog igrača. Nije uspio Gavranovića vratiti u formu. Bjelica je nedavno davao jako optimističke izjave, kao odlazak Olma se neće osjetiti, ali nije sastavio vezni red koji bi nadvisio sasvim prosječan Rijekin koja je ovom pobjedom sebi spasila sezonu. No, nema snagu u finalu Kupa dobiti Lokomotivu vjerojatnog suparnika.
Ako prihvatimo da je Dinamo već osvojio prvenstvo, ispadanjem iz Kupa prestali su svi daljnji motivi. Sada će se početi otvarati pitanja na koja smo ukazivali cijelu jesen. Bit će zanimljivo!

Alpas