SportNews.hr

prava sportska priča

Zanimljivo na Skupštini ZNS-a! Zašto je Kačinari pitao Svetinu za Crvenu zvezdu? Srebrić je predložio dan nogometne zahvalnosti. Ima li to smisla ili nema? Ako Šuker ode za dopredsjednika Uefe, hoće li napustiti HNS?

Foto: Djuka / Skupština ZNS-aFoto: Djuka / Skupština ZNS-a
Skupština Zagrebačkog nogometnog saveza trajala je manje od jednog sata, ali to ne znači kako nije bila zanimljiva. Nije to bilo po glavnim točkama dnevnog reda, nego u dijelu koji se odnosio na pozdravne govore, te pri samom kraju, na pitanje "ima li još netko nešto za reći".
Imao je Tom Kačinari, predsjednik NK Vrapča, koji je pri izboru nove rukovodeće garniture u prosincu bio u suprotnoj družini od one koja izabrala Svetinu za predsjednika. Može biti da je to neka osveta, a možda i nije. 
Kačinari je pitao, tko je pozvao FK Crvenu zvezdu iz Beograda na turnir mladeži Zagrebačkog nogometnog saveza, što nije bilo samo informacijsko pitanje nego se moglo pročitati i kao kritika. Svetina je odgovorio: Stručna komisija ZNS-a i činilo se da mu pitanje nije bilo baš ugodno.
Zbog čega se može tumačiti da Kačinarijevo pitanje ima i pozadinu koja se vuče još od ishoda izbora? Zbog toga što je početkom lipnja  2016. na turniru U14 državnih reprezentacija u zagrebačkoj četvrti Španskom igrala i selekcija Srbije. Svirala se i himna "Bože pravde", no nije bilo nikakvih pitanja ni kritika. Barem ne, što bismo mi čuli. Možda je Kačinari potaknut prošlogodišnjom situacijom kad je srbijanski predsjednik Vučić gasio ton gledajući na televiziji Hrvatsku na svjetskom prvenstvu. Ako je to ipak bio odgovor, valjalo je pronaći nešto suptilnije.
Na početku sastanka riječ je uzeo legendarni Zorislav Srebrić. Njegov je prijedlog bio da se 13. srpnja, dan povratka reprezentacije sa svjetskog prvenstva, proglasi danom nogometne zahvalnosti, po uzoru na Dan domovinske zahvalnosti.
-Molim, dajte podršku tom prijedlogu, tražio je Srebrić.
Podršku nije bilo teško dobiti, no pitanje je koliko ta ideja ima smisla i je li pretjerano povezivati je u nazivlju s možda najvećim državnim praznikom. Druga je stvar što je glavno nogometno pitanje danas kako izbjeći "mađarski sindrom". Mađarska je bila druga na svjetskim prvenstvima 1938. i 1954. i nikad više.
Pogotovo se to pitanje nameće ako se ostvari ono što je također na početku rekao izvršni direktor HNS-a  Kustić. Predsjednik Šuker nije došao, jer je u inozemstvu, gdje lobira za mjesto potpredsjednika Uefe. Znači li to, kako će s izborom Šuker napustiti predsjedničku dužnost u Hrvatskoj. Ako se to dogodi valjati će birati novog.
Alpas