SportNews.hr

prava sportska priča

Rudeš je ispustio pobjedu. Solin izjednačio kad je trener Matić napravio brojne izmjene. Objavljena Hajdukova odluka donekle ruši regularnost. Treneri više vole TV-kamere

RUDEŠ - SOLIN 2:2 (1:0)
 
ZAGREB - Stadion u Rudešu. Bez gledatelja. Glavni sudac: Plantosar (Darda) 6,5. Pomoćni suci: Grofelnik (Valpovo) i Vuzem (Pribiševci). Četvrti sudac: Kolarić (Strahoninec). Delegat: Furač (Karlovac). Kontrolor suđenja: Volf (Viškovo).
 
STRIJELCI: 1:0 - D.  Franić autogol (35), 2:0 - Abdurahimi (76), 2:1 - Baković (79), 2:2 - Laušić (83).
 
RUDEŠ: Baždarić 5,5, Franić 7,5, M. Ćosić 6,5, R. Ćosić 7, Jergović 6,5 (od 89. T. Knežević -) Muić 6,5, Šarić 7, Andračić 6 (od 46. Daniel Jalinous 6), Abdurahimi 7, Kolega 6, Jelavić 6 (od 74. Durdov -). Trener Šušnić 6,5.
 
SOLIN: Topić 6,5, Relota 6,5,Tomić 6,5, D. Franić 6,5, Matova 6 (od 46. Repić 6,5), Kušeta 6 (od 65. Laušić 7,5), Ninčević  7, Puljić 7,  Veljača 6 (od 79. Baković 7), Zeljković 6 (od 46. Donsanti x), Lianos x (od 66. Vodanović 6).Trener Matić 7.
 
Ocjena utakmice: 7.
Igrač dvoboja: Laušić (Solin).
 
Odlukom da se u sljedećoj sezoni, sa svojom B momčadi Hajduk više neće natjecati u Drugoj HNL, osam kola prije kraja, prvenstvo je, u neku ruku, dovedeno do ruba regularnosti. Pitanje je hoće li se mladi Hajdukovi igrači u nastavku boriti s onim žarom  s kojim su to činili u petak u Kustošiji protiv Dubrave. Zapravo, ne treba sumnjati kako će se prestati boriti, ali već sama spoznaja da je u biti za njih prvenstvo završeno, imat će stanovit psihološki odjek. To je dosta loša poruka za nastavak prvenstva. Cijela ta priča s drugim momčadima tri prvoligaška kluba u drugoligaškim natjecanju, od početka nije bila sretna za drugoligaše. Oni su pružali otpor nogometnoj vrhušci, no Mamić je tako htio. U taj sklop nerazumnih odluka ide i ova postojeća: da se pet pobjednika trećeligaških skupina, putem kvalifikacija, bori za jedno mjesto u drugoligaškoj konkurenciji. Kakvog to ima smisla?
Solin jedan od kandidata za ispadanje, osvojio je u Rudešu iznimno značajan bod. Iako su do 79. minute domaći vodili s 2:0 i činilo se kako će Rudešani doći do 40 bodova koji bi u u nekom raspletu garantirali treće mjesto i eventualni plasman u Prvu HNL u kojoj klub zagrebačkog kvarta  ne bi igrao prvi put. 
Činilo se kako će odustajanje Hajduka u neku ruku raspoložiti Solin jer je jedan, od tri kluba koji moraju ispasti, to već učinio samovoljno. No, trener Solina Ivan Matić ponio se vrlo odriješito: "Naše je da gledamo sebe".
Vratar Ante Topić bio je nešto razgovorljiviji: "Došli smo po pobjedu, no poslije svega, pa i 0:2, mi smo zadovoljni. Sada je najvažnije u srijedu na našem stadionu pobijediti Cibaliu."
Posebnost ove utakmice je u tome da je Solin izjednačio tek kad je trener Matić posegnuo za izmjenama na početku drugog poluvremena. Do kraja susreta obavio je svih pet, a osobito značajno bilo je uvođenje Marka Bakovića i Marina Laušića. Kad je ušao u 79., praktički u istoj minuti Baković je smanjio na 1:2. Laušić je u 83. izvrsno pogodio za izjednačenje.
Utakmicu je gledao  i Zoran Tomić, donedavni trener Novigrada i svojedobno Cibalie: "Rijetko se dogodi da trener baš ovako pogodi s izmjenama".
Rudeš nije trebao prokockati pobjedu, iako ne treba podcijeniti napor Solina u drugom dijelu koji je bio na granici izdržljivosti. Kada je u 37. minuti kod 1:0, Kolega promašio "mrtvu" šansu za Rudeš, pojavila se sumnja kako bi se to ipak moglo osvetiti. U ukupnosti tako je i bilo.
Kako treneri ipak više vole TV kamere i izjave začinjene frazama i neorginalnošu, tako nije bilo prigode posebno porazgovarati o nekim dilemama.
Ivana Matića bi se pitalo o svojedobnoj konstataciji legendarnog Biće Mladinića kako izmjenama trener zapravo priznaje da je u začetku pogriješio. Je li takvo mišljenje danas staromodno? Mladinić je to  govorio u doba kad je broj izmjena bio minimalan. U ovom trenutku i zbog bolesti Covid 19, može se zamijeniti petoricu igrača. Je li trener Matić čekao upravo završnicu da uvede svježe i prave, ili mu se to dogodilo?
Novom treneru  Alenu Šušniću ovo je bilo treći put kako sjedi na klupi Rudeša. U tri utakmice osvojio je tri boda. Za razliku na prethodnika Marija Carevića, čini se, griješi što Renea Šarića drži predaleko od suparničkog gola. Na njemu je skrivljen 11-erac, a ne na Andačiću kojemu Šušnić daje prednost u ofenzivi. Nadalje, nije sasvim zašto se na vratima daje prednost Vici Baždariću, na posudbi iz Hajduka, dok domaći dečko Matija Bruči sjedi na klupi? Šušnić je dobro učinio što je Martina Franića prebacio na desnog beka. Iza Franića je i prvoligaška karijera, ali je u zadnje vrijeme bio ozlijeđen. Protiv Solina bio je najbolji igrač Rudeša.
Alpas