SportNews.hr

prava sportska priča

Investicijski fond iz Njemačke vodi HNK Vukovar, iako je predsjednik 43-godišnji Zagrepčanin Štrek, pravnik i karatist. Trener Bojko još bez novog ugovora. Kolumbijac Gonzalez Ruiz nova zvijezda, što će donijeti prijelazni rok?

Predsjednik HNK Vukovara 1991, novog člana ¨"lige 12", je Ivan Štrek (43), pravnik iz Zagreba koji izvorno pripada karate sportu! Čitava ta vukovarska zamisao i inače je posebnost. Ona u začetku nije temeljena na vukovarskoj mladeži, nego se željelo djelovati paralelno: odmah se gibati prema najvišem cilju: Hrvatskoj nogometnoj ligi (kako se od nedavno zove Prva HNL) i svim silama djelovati na razvoju nogometne škole mladeži i stvaranju infrastrukturnih uvjeta, što nije bilo kratkoročno izvedivo u smislu školovanja potencijala (igrača) za visoke domete. Zbog toga je i ta investicijska skupina, podrijetlom Vukovaraca, koja djeluje iz Njemačke, ili kako kaže predsjednik Štrek "njegovih prijatelja", prvo odlučila angažirati strance, pa i naše rođene u Njemačkoj, kako bi ostvarili brz natjecateljski uspon. Imamo situaciju kako su juniori Mladosti iz Ždralova izborili natjecanje u najkvalitetnijem hrvatskom razredu, a seniori nisu otišli ni u drugi rang. Vukovar jest, sa tri Argentinca, dva Kolumbijca i jednim Gancem. Valentinu Jari, Argentincu, djed i baka su Hrvati, pa ima i hrvatsku putovnicu. Tino Jukić i Patrik Đalto su naši rođeni u Njemačkoj. Po svemu čini se kako je ključna osoba HNK Vukovara 1991 u Njemačkoj. Da li je to baš tako kako govori predsjednik Zagrepčanin, po struci pravnik i po sportskom afinitetu karatist, da li mi baš sve dobro shvaćamo, teško je reći, ali je svakako zanimljivo i nesvagdašnje. Naša iskustva s Večernjim listom, investicijski Caritas fondom, skrivenim vlasnicima Zubakom i Nuićem i neformalniom vlasnicima Kostrenčićem i Pašalićem, nisu bila dobra. Ali ovo je novo vrijeme.
Ipak, što je tu je. HNK Vukovar 1991 je novi član "obitelji 12" koja možda neće biti kvalitetom jača od dosadašnje Druge HNL, no bit će zbijenija i neizvjesnija. Možda će se lakše izbrusiti klub stvarno sposoban biti ravnopravan u najvišem rangu.
Jedna od najvećih postojećih vrijednosti HNK Vukovara je trener Miroslav Bojko (50), dijete Vinkovaca i Cibalie, koji je prije toga bio Zekićev asistent u Sheriffu, a prije toga 2,5 godine trener NK Dugopolja. Bojku je s ovim velikim uspjehom prestao ugovor, ali predsjednik Štrek tvrdi kako će ubrzo potpisati novi.
Cibalia traži trenera, jeste li razmišljali o povratku?
"Čujem da novi sportski direktor Zoran Tomić govori lijepo o meni, ali zasad ne planiram povratak u Vinkovce, gdje inače živim", kaže Bojko.
Pa zar ne bi bilo pozitivno da je Vukovar potpisao s vama još prije kraja kvalifikacija?
"Mislim da bi, ali vjerujem kako ćemo se i sada dogovoriti".
Očekuje se navala drugih klubova na na vašu sedmicu, Kolumbijca Robina de Jesusa Gonzaleza Ruiza. Realno, on je potopio i Hrvace i Mladost?
"Nadam se da će on biti naš nositelj i u ligi 12. Iako se moramo i dodatno pojačati".
Josip Barišić ima 35 godina. Zabio je dva gola, ali čini se da je to kraj?
"Po svemu jest. Teško izdržava treninge."
Trener Bojko je povoljno pričao i o Blažu Tustonjiću, Ivanu Aleksiću i posebice o Jakovu Biljanu. I priznaje da će se u "ligi 12" igrati puno brže, nego što su dosad navikli.

Alpas