SportNews.hr

prava sportska priča

Kad su Lučani iz publike počeli vrijeđati suca Turčina, skočili su navijači Karlovca! Još se ne zna hoće li Druga HNL brojiti 18 ili 16 klubova. Dopredsjednik HNS-a Prišćan: 18! Šest klubova konkurira za jedno mjesto, možda uzalud

LUČKO - KARLOVAC 1919 1:1 (1:0)
 
ZAGREB - Stadion u Lučkom. Gledatelja: 170. Glavni sudac: Turčin (Tuhelj) 7. Pomoćni suci: Sinković (Lepajci) i Bedeniković (Zabok). Četvrti sudac: Jerbić  (Velika Gorica). Delegat: Korenika (Zagreb).
 
STRIJELCI: 1:0 - Brekalo (16), 1:1 - Pausić (84).
 
LUČKO: Razum 7, Bubnić 6, Kulenović 7, Jazvić 6, Puntar 6, Horvat 7, Dianežević 6 (od 46. J. Marinić 6), Čičković 6, Belak 6, Brekalo 7, Abubacar 6 (od 77. Bajan -). Trener Kautero 6,5.
 
KARLOVAC 1919: Gudelj 7, Ribar 6 (od 90. Vratarić -), Pausić 7,5, Knezović 6,5, D. Marinić 6 (od 66. Laštro 6) Zavalić 6,5, Pibanić 6 (od 46. Matiazh 6), Z. Panić 6,5, Čakarić 6 (od 71. Sušilović 6), Mandura 6,5, Medynskyy 6 (od 46. Olmo 6,5). Trener I. Pamić 6,5.
 
 
Ocjena utakmice: 6,5
Igrač dvoboja: Pausić (Karlovac).
Isključen zbog drugog žutog Bubnić (Lučko) u 89.
 
Lučko i Karlovac 1919 odigrali su iznimno zanimljivu utakmicu, krajnje borbenu, ali ne osobito kvalitetnu. Još i više naboja nego na terenu bilo je u publici. Iznenadio je velik broj navijača Karlovca. Kada su u 83. minuti, prije izjednačujućeg pogotka gostiju, Lučani sa tribine silovito verbalno navalili na glavnog suca Turčina i četvrtog suca Jerbića, karlovačka publika ustala je na noge. Činilo se da će doći do "sudara", ali nije. 
Bilo je jako važno pobijediti u ovom susretu. Karlovac je imao više šansi, osobito u drugom poluvremenu. Lučko je povelo golom Marka Brekala koji je još 2013. igrao za Vrapče, a potom u desetak domaćih i inozemnih klubova. Karlovac je izjednačio u finišu, poslije slobodnog udarca za koji su domaći tvrdili da nije postojao. To je dovelo do burnih protesta. Pravdu je dijelio Martin Turčin respektabilni drugoligaški sudac, koji je vjerojatno zbog značenja utakmice za nju i delegiran. Na tribini prisutan sportski direktor Hrvatskog Dragovoljca Krešimir Sunara misli da slo- bodan udarac za Karlovac nije postojao. Poznati sportski djelatnik Žica Janjenić smatra da je suđenje bilo solidno. Sportski direktor Karlovca, Šprajcerov sin Nikola, tvrdi da se pretjeruje s optužbama da oni "rade sa sucima". 
-Neka nas istjeraju i uživaju u sebi, poručio je Šprajcer kritičarima. Sudac je u prvom poluvremenu navijao za Lučko!
Jasno je da se pretjerivalo s obje strane. Veliki su ulozi i tako će biti do kraja prvenstva.
Da vidimo kako će se popunjavati nova druga nogometna liga, u javnoj komunikaciji prihvaćena kao treća jedinstvena HNL i koliko će klubova brojiti? Bilo je odlučeno 16 klubova (po dva iz svake od pet skupina, plus tri putem kvalifikacija i tri koja ispadnu), ali je novo svjetlo unio intervju Slavka Prišćana, načelnika općine Rovišće, predsjednika bjelovarsko-bilogorskog županijskog saveza i dopredsjednika HNS-a. On je 20. travnja dao intervju za Bjelovar. live. Prišćan je najavio, kako bi u prvoj nogometnoj godini 2022./2013., liga mogla imati, ne 16, nego 18 klubova, što bi bitno promijenilo širinu popunjavanja. Iako o tome nije govorio, čini se logičkim da bi iz svake od pet skupina dosadašnje treće lige u novo jedinstveno hrvatsko natjecanje išla po tri kluba, a ne po dva. Što doduše nije pravedno u smislu kvalitete, ali je politički ispravno. To bi značilo pet puta tri, odnosno i četveroplasirani klub iz skupine čiji će se prvak plasirati u "ligu12", putem (ubitačnih) kvalifikacija po jednostrukom kup sustavu (nema uzvratnih susreta). To bi bilo 15 klubova plus tri koja ispadnu iz dosadašnje Druge HNL (ukupno 18). 
Ne treba zaboraviti ni na činjenicu kako Hrvatski dragovoljac i Inter, dosad, nisu dobili licencije za drugoligaško natjecanje. Što će biti ako ne dobiju? To bi, možda, moglo zakomplicirati popunu. 
U kuloarima se, inače, dosta govori, kako bi bilo vrlo poželjno da negdašnja jaka prvoligaška središta poput Karlovca i Slavonskog Broda dobiju mjesta u budućoj jedinstvenoj HNL koja će se zvati Druga HNL. A i Bjelovar i Ždralovi koji su puno uložili u infrastrukturu da, također, dobiju tome sukladne natjecateljske pozicije. Čini se kako su i to razlozi da u prvoj nogometnoj godini bude 18, a ne 16 klubova. Ako ne bi bilo "viših interesa", primjerice ako Karlovac putem plasmana izbori status - a također i Marsonia - vjerojatno bi se ostalo na 16 klubova. Marsonia bi mogla kao četvrta ako Vukovar ili Zrinski uđu u prvu ligu. Jedan od najistaknutijih trenera Denis Bezer koji je prošle godine Jarun  uveo u Drugu HNL misli, kako je previše i 16 klubova, kako zbog kvalitete ne bi trebalo biti više od 12. Što je sasvim realno stajalište.
Prema ljestvici u ovom trenutku Zagorec ima 68 bodova, Dugo Selo 58, Trnje 52, Lučko 51 i Karlovac 50 bodova.  Opasno se šulja Maksimir sa 49. Ako se Zagorec ne kvalificira u "ligu 12" i ako bi jedinstvenu ligu činilo 18 klubova iz središta bi prema današnjoj situaciji, ušli Zagorec, Dugo Selo i Trnje. Za Lučko i Karlovac ne bi bilo izgleda. Jedino ako Zagorec ode gore, u ovom trenutku ušlo bi i Lučko. Do kraja prvenstva ima još pet kola. Izravnih susreta vodeće petorke - bolje reći četvorke, jer Zagorec je gotovo siguran - ima malo. Karlovcu predstoje dva teška gostovanja: na Oboju 14. svibnja i u Dugom Selu 21. svibnja. Lučko 28. svibnja u posljednjem kolu gostuje u Trnju. Lučko i Trnje imaju ukupno najteži raspored.