SportNews.hr

prava sportska priča

Vukovar je prošao Hrvace koje su znatno ispod razine "lige 12". Za Vukovar igra sedam inozemaca: Argentinci, Brazilac, Ganac i dvojica naših rođenih u Njemačkoj. Domaći su pali nakon isključenja. Vukovarci su na velikoj kušnji zbog strategije

Foto: Ferata.hrFoto: Ferata.hr

HRVACE - VUKOVAR 1991 0:2 (0:0)

HRVACE - Općinski stadion. Gledatelja: 400. Glavni sudac: Turčin (Tuhelj) 7. Pomoćni suci: Benković (Zaprešić) i Sinković (Lepajci). Četvrti sudac: Slišković (Zagreb). Delegat: Ljubičić (Šibenik). Kontrolor sudaca: Vukić (Rijeka).

Strijelci: 0:1 - Barišić (54), 0:2 - Gonzales Ruiz (58).

HRVACE: Vugdelija 6, Katić 6 (od 55. Rončević 6), Matanović 6, Klepo 6,5, Ribičić 6, Jurendić 6 (od 74. Udovičić 6), Ljubić 6, Plavša 6, Bakić 6 (od 74. Kekez -), Škarić 6 (od 74. Banić 6), Kelez 6 (od 65. Grgat 6). Trener Kovač 6.

VUKOVAR 1991: Marijanović 7, Pavičić 7, Jukić 7 (od 46. Biljan 7), Tadić 7, Stangoni 7, Radošević 6,5 (od 46. Barišić 7), Tustonjić 6,5, Gonzales Ruiz 8, Vuksan 6,5 (od 46. Filipović 7), Aleksic 7 (od 81. Jara -), Avounyo 7 (od 83. Paz -). Trener Bojko 7.


Ocjena utakmice: 7.
Igrač dvoboja: Gozales Ruiz (Vukovar 1991)
Isključen Ribičić (Hrvace) u 53. zbog drugog žutog karton.


Svaka čast i slava Mladosti iz Ždralova, no ako Vukovar 1991 ne uđe u "ligu 12", to bi ipak bilo veliko iznenađenje. Prije svega poraz jedne zamisli, odnosno strategije, kakvu su zamislili u Vukovaru. Pola momčadi čine inozemci ili Hrvati rođeni u Njemačkoj koji su prošli tamošnju nogometnu školu. Za Vukovar igraju dvojica Argentinaca (Stangoni i Dosanti), Brazilac (Gonzales Ruiz), Kolumbijac (Paz) i Ganac (Awounyo), te Patrik Đalto (25) i Tino Jukić (20), dvojica Hrvata rođenih u Njemačkoj, koji su prošli njemačku nogometnu školu. Đalto je igrao za najmanje šest njemačkih klubova. Druga karakteristika je iskustvo: za Vukovar brani 35-godišnji Ivan Marijanović, a najbolji strijelac je Josip Barišić također 35-godišnjak. Ali, kod strijelaca ima nešto zanimljivo. Iako je Vukovar u prvenstvu istočne skupine treće lige zabio čak 80 golova i samo je Belišće bilo bolje (95) najbolji vukovarski strijelac Barišić s 12 golova dijeli tek 12 mjesto. To će reći da su i ostali igrači zabijali relativno puno: Aleksić (10), Vuksan (8), Paz, Ruiz, Đalto, Dogan, Ljaljić po pet itd. U današnjoj utakmici Barišić je uveden u drugom poluvremenu i vrlo brzo je zabio. Samo minutu prije, zbog drugog žutog kartona, igru je napustio domaći igrač Ribičić. To se nekako spojilo: isključenje i pogodak gostiju, pa je u nastavku Vukovar 1991 mogao pobijediti i s uvjerljivijim rezultatom nego što je to 2:0. U prvom poluvremenu gostujući trener Miroslav Bojko kao da je čekao s pravim sastavom. Ono što je Vukovar pokazao u nastavku bilo je puno bolje. Gonzales Ruiz, prednji vezni, ukupno je odigrao odlično, ali vukovarska vezna linija nije se u prvom dijelu uspjela nametnuti domaćima. Ako uđu u "ligu 12" sedmorica vukovarskih inozemaca neće biti dovoljna za očuvanje statusa.
Hrvace (Hrvatačani) bili su tek treća momčad u prvenstvu južne skupine, po efikasnosti (46 golova) deseti, po kvaliteti obrane šesti, najbolji strijelac Dominik Plavša s devet golova zauzeo je 22 mjesto. Svakako ispod razine sastava koji bi težio tako visokim ambicijama kao što je "liga 12". Od igrača najpoznatiji je vratar Pavao Vugdelija (34). Na glasu je itrener Grgica Kovač (56) koji je odigrao 118 utakmica za Hajduk i nastupao u pet inozemnih klubova. Tu sve staje. Tek, još samo donekle i stoper Tino Klepo. Ali Hrvace je u prvom poluvremenu odigralo vrlo dobro i za tu predstavu kapa mu dolje.
Glavni sudac Turčin izdržao je na početku susreta pritisak domaćeg trenera Grgice Kovača.