SportNews.hr

prava sportska priča

Ukidanjem druge momčadi Dinamo ostavlja ZNS i Središte Zagreb bez predstavnika u trećem rangu natjecanja nove Druge nogometne lige

Uvođenje novog sustava ili rekonstrukcijom postojećeg zahtjevan je posao koji sa sobom nosi mnoge zamke i nije jednostavan za provesti, jer je potrebno sagledati sve aspekte i utjecaje na postojeću situaciju, poziciju koju zauzimaju svi sudionici, a nijedan novi sustav ne bi smio zakinuti nikoga.

Zagrebački nogometni savez jedan je od najvećih nogometnih saveza, koji broji čak 116 klubova i više od 15 tisuća nogometašica i nogometaša, a koji je lani proslavio stotu obljetnicu novim ustrojem liga, a nakon što je Dinamo rasformirao svoju drugu momčad koja se do sada natjecala u 2. HNL osvojio je 7. mjesto, a kako novim ustrojem druge momčadi prvoligaša po propozicijama ne mogu se natjecati u Prvoj nogometnoj ligi dosadašnjoj 2.HNL ostaje bez jednog predstavnika u novoj Drugoj nogometnoj ligi koju smo kolokvijalno zavali treća jedinstvena liga.
Iz 2.HNL četiri momčadi su prema sportskom rezultatu ispale u novu Drugu nogometnu ligu, Croatia Zmijavci 13. na tablici, Sesvete četrnaeste, Osijek II petnaesti i Opatija posljednja 16. Kako je propozicijama za popunu nove Druge nogometne lige propisano, nju sačinjava 16 klubova, četiri koja su ispala iz 2.HNL, po dvije momčadi iz svake 3. lige i pobjednici kvalifikacija za preostala dva mjesta koje bi igrale momčadi koje su ostvarile rezultat do šestog mjesta na tablici, a zadovoljili su kriterije koje su propisane za ovaj rang natjecanja. Da Dinamo II nije rasformirao momčad tada bi ZNS imao sigurnog predstavnika u novoj ligi, a kvalifikacije bi se igrale za jedno preostalo mjesto. I sada dolazimo do situacije u kojoj bi ZNS mogao ostati bez predstavnika ako Trnje ne poluči rezultat u kvalifikacijama. Najmanji problem je taj što bi ZNS ostao bez predstavnika u novoj Drugoj nogometnoj ligi da to ne narušava kompletnu ligašku piramidu, naime doći će do poremećaja u plasmanima i ispadanju u ligama ispod, sve do najnižeg ranga natjecanja ZNS-a. Ovakva situacija otvara Pandorinu kutiju provedbe i formiranja liga i dovodi do nepotrebnih nezadovoljstava i neočekivanih obrata u plasmanima i planiranjima klubova.

Teško je bilo izvršiteljima rekonstrukcije natjecanja HNS-a predvidjeti da će se Dinamo II rasformirati kako bi unaprijed predvidjeli postupanje u takvoj situaciji i sada smo tu gdje jesmo. ZNS se nalazi u situaciji da ispravljajući ovakav potez GNK Dinama koji u principu bojkotira matični savez nezadovoljan izborom novoga vodstva saveza nanese nepravdu klubovima koji će ni krivi, ni dužni izvanredno morati u niži rang, a proširenje liga dodatno komplicira cijelu situaciju.

Kako iz nastale situacije izađi sa što manje štete za cijeli novi ustroj natjecanja, a koje provodi HNS, Županijski savezi i Zagrebački nogometni savez? Kompromis koji će izazvati polemike po nama je najmanje loše rješenje koji se sastoji iz toga da Trnje na prijedlog natjecateljske komisije HNS-a, a potvrdi ga Izvršni odbor HNS-a bez kvalifikacija dobije mjesto u Drugoj nogometnoj ligi, a Karlovac koji dolazi iz najvećeg Nogometnog središta Zagreb ide u kvalifikacije za popunu još jednim mjestom.