SportNews.hr

prava sportska priča

Vukovar 1991 pobjedom u Bjelovaru novi je član Prve nogometne lige. Mladost Ždralovi časno je palo, nedostatak sreće i ozljede jezičac je koji je prevagnuo.

MLADOST ŽDRALOVI - VUKOVAR 1991

BJELOVAR:  Gradski stadion Bjelovar. Gledatelja 2000, Sudac: Čuljak (Zagreb), Pomoćnici: Kolarević ( Zagreb), Varivida (Zagreb). Četvrti sudac: Dadić (Zagreb) Delegat: Mihalj (Velika Mlaka), Kontrolor suđenja: Svilokos ( Sisak)

Strijelci: 0:1 - Barišić (11), 0-2 - Aleksić (60)

MLADOST: Srbljanović, Herceg, Abramović (od 64. Vrbanić), Džijan (od 22 Mlinarić), Žabec, Jakšić, Guja, Behram, Ivetić, Baraban, Čovo (od 69 Hudećek)

Trener: Danijel Lovrić.

VUKOVAR: Marijanović, Jukić, Robaina (od 60.Lugo), Gonzalez, Radošević (od 46 Biljan), Pavičić, Tustonjić (od 75 Leko), Barišić, Tadić, Vuksan (od 46 Aleksić), Filipović (od 60 Jara)

Trener: Miroslav Bojko

STRIJELCI: 0:1 Barišić (11), 0:2 Aleksić (59)

Po drugi puta Mladost iz Ždralova popila je gorku pilulu poraza u kvalifikacijama, ali se plasirala u Drugu nogometnu ligu, još nam preostaje vidjeti hoće li NK Bjelovar u istu ligu kroz kvalifikacije što je veliki uspjeh bilogorskog nogometa. Dvije tisuće gledatelja zauzeli su svaki slobodni kutak kako bi dali podršku momčadima, među njima bio je znatan broj gostiju iz Vukovara.

Prije utakmice pitali smo trenera Lovrića kakva je situacija, na što je odgovorio "Nije baš najbolja" uz kimanjem glave. Na dodatni upit na kojim pozicijama rekao je: "U svakoj liniji po jedan".

Pozdravili smo se i s trenerom Vukovara Bojkom koji djelovao smireno, ali reče nam da jedva čeka da utakmica počne.

Vukovar je bolje otvorio utakmicu i to mu se isplatilo, Barišić je donio prednost u jedanaestoj minuti. Primljeni gol trgnuo je domaću momčad, pokrenuli su se, Žabec je najagilniji, Guja, Baraban također atakiraju, ali kao da ih je božica sreće napustila, Gujin udarac glavom je neprecizan, Ždralovi su imali i vratnicu, a Žabec koji se borio kao lav uspijeva iz ležeće pozicije snažno pucati, lopta na putu ka golu pogađa jednog igrača Vukovara u glavu koji završava u nok-daunu čime spašava vlastitu mrežu. Na odmor se otišlo s minimalnom prednošću Vukovara.

Netko je rekao da  kod gola Vukovara postoji mogućnost zaleđa što smo provjeravali s kolegama, a onda je Marko Nujić odagnao sve sumnje izlazeći iz svlačionice, po njemu ništa nije sporno.

U nastavku Ždralovi nastoje doći do poravnanja, napadaju, a kako je vrijeme odmicalo na naplatu dolazi napor iz dvije prethodne utakmice kvalifikacija, snage je sve manje iako želje i zalaganja ne nedostaje. I upravo tada u najljepšem trenutku utakmice Aleksić izvanredno poslužen majstorski loptu prima i potom šutira i matira izvanrednog Srbljanovića koji je i danas imao par majstorskih intervencija. Nisu se Ždralovi ni nakon ovoga šoka predali, nastojali su svim silama ugroziti Marijanovića, ali nije išlo, ako ih je u prvom dijelu napustila sreća, sada su platili danak umoru.

Igrači Vukovara burno su proslavili pobjedu sa svojim navijačima, jedan je u tom slavlju u nečemu pretjerao, u pratnji policije odveden je sa stadiona, što govori u prilog izvrsne organizacije utakmica kvalifikacija u Bjelovaru u koju smo se nazočeći uvjerili.

Ako zanemarimo sve ono što je rečeno o nedostacima ovakvih kvalifikacija, želimo reći da su one i dosta dobroga i za nogomet korisnoga donijele. Igrao se dobar nogomet, organizacija je na vrhunskoj razini, svake godine sve višoj. Kvalifikacije su pobudile veliki interes, a posjećenost na stadionima je bila iznimna, navijanje korektno. I po nama najveći dobitak što se uspjelo postići da se iza utakmica ne povlače repovi, a čemu je najveći doprinos dao dobar odabir sudaca i njihov pristup utakmicama. Kako je prošlu utakmicu dalmatinska sudačka postava odradila za najvišu ocjenu, isto možemo reći za današnju zagrebačku. Uvijek će se netko naći koji će na poneku odluku reagirati ovako ili onako, ali generalno suđenje je u kvalifikacijama zaslužilo najvišu ocjenu.
Lijepo je bilo vidjeti kako su podršku Mladosti Ždralovi došli dati iz NK Jaruna na sve tri utakmice kvalifikacija u Bjelovaru. Jarun je prošle godine na ovom stadionu pobijedio Ždralove, a kasnije i Belišće te otišao u rang više. Suparništvo se pretvorilo u prijateljstvo.

 

Alpas